Waarom kiezen wij soms toch voor een AC-lader ten opzichte van een DC-lader?
Bij LEAP24 kiezen we soms voor een AC-lader, soms voor een DC30-lader (semisnellader), maar over het algemeen voor een DC120 snellader. Dat zijn veel afkortingen en cijfers in één. Waar staan deze specificaties eigenlijk voor en wat wordt er in de overwegingen meegenomen? We leggen het graag uit!
Laten we beginnen bij het begin. AC en DC zijn de afkortingen van hoe de stroom wordt gebruikt. AC staat voor alternating current, een wisselstroom waarbij de spanning steeds wisselt tussen positief en negatief. DC staat voor direct current, ofwel gelijkstroom, waarbij de spanning steeds gelijk blijft.
Onze elektrische voertuigen maken over het algemeen gebruik van een batterij met gelijkstroom (DC). Ons landelijke elektriciteitsnet werkt echter met AC. Om de batterij van een elektrische auto te kunnen opladen met stroom dat direct van het landelijke net afkomt, moet AC eerst omgezet worden naar DC. Dit gebeurt met behulp van een omvormer in onze elektrische voertuigen.
Het vermogen van de omvormer in de auto en het vermogen van een laadpaal bepalen samen de laadsnelheid van het voertuig. De krachtigste AC-laders kunnen tot 43kW leveren, maar we zien vaak terug dat de batterij van elektrische voertuigen maximaal met 11kW AC opgeladen kan worden. Het laden van het voertuig wordt dus ‘vertraagt’, omdat het eerst nog omgezet moet worden naar de juiste elektriciteitsvorm.