Het verschil tussen een AC-lader en een DC-lader

Waarom kiezen wij soms toch voor een AC-lader ten opzichte van een DC-lader?

Bij LEAP24 kiezen we soms voor een AC-lader, soms voor een DC30-lader (semisnellader),  maar over het algemeen voor een DC120 snellader. Dat zijn veel afkortingen en cijfers in één. Waar staan deze specificaties eigenlijk voor en wat wordt er in de overwegingen meegenomen? We leggen het graag uit!

Laten we beginnen bij het begin. AC en DC zijn de afkortingen van hoe de stroom wordt gebruikt. AC staat voor alternating current, een wisselstroom waarbij de spanning steeds wisselt tussen positief en negatief. DC staat voor direct current, ofwel gelijkstroom, waarbij de spanning steeds gelijk blijft.

Onze elektrische voertuigen maken over het algemeen gebruik van een batterij met gelijkstroom (DC). Ons landelijke elektriciteitsnet werkt echter met AC. Om de batterij van een elektrische auto te kunnen opladen met stroom dat direct van het landelijke net afkomt, moet AC eerst omgezet worden naar DC. Dit gebeurt met behulp van een omvormer in onze elektrische voertuigen.

Het vermogen van de omvormer in de auto en het vermogen van een laadpaal bepalen samen de laadsnelheid van het voertuig. De krachtigste AC-laders kunnen tot 43kW leveren, maar we zien vaak terug dat de batterij van elektrische voertuigen maximaal met 11kW AC opgeladen kan worden. Het laden van het voertuig wordt dus ‘vertraagt’, omdat het eerst nog omgezet moet worden naar de juiste elektriciteitsvorm.

Verschil tussen AC- en DC-laders.
Bij snelladers hangt de kabel vast aan het laadstation, omdat er zwaardere kabels nodig zijn in verband met hogere vermogens waarop er wordt geladen.

AC laden is de norm, maar niet altijd even praktisch

De opkomst van elektrische auto’s, bestelwagens en vrachtwagens is een gegeven. Ook het aantal laadpalen in Nederland groeit hard, maar de meeste publiekelijke laadpalen maken op dit moment gebruik van AC laden. AC laders zijn ideaal als je thuis of op kantoor laadt. Met andere woorden, als je voor een langere tijd op dezelfde plek moet zijn. Langzaam laden is ideaal als je de tijd hebt.

Snelladers zijn noodzakelijk voor de logistiek

Hoewel de installatie en productiekosten van een DC lader hoger liggen door de complexiteit ervan, zien wij wel dat het een noodzaak is om ook snelladers middenin de stad te hebben, en niet alleen bij grote hotels of langs de snelweg. Met het oog op de Zero Emissie zones is het ook belangrijk om de zakelijke rijder makkelijk op weg te helpen. Te denken aan pakketjes bezorgers, taxi’s, logistieke vervoer voor je lokale supermarkt. Uiteraard kan je dan in de nacht wel opladen, maar onderweg wil je ook kunnen bijladen als het kan en als chauffeur telt daarbij elke minuut extra.

Doordat gelijkstroom minder weerstand heeft, en je eigenlijk met de stroming mee beweegt, kan er sneller geladen worden. Snelladers zijn dan ook DC laders. Vanuit ons landelijk AC-netwerk komt de elektriciteit in een laadpaal met een geïntegreerde omvormer. Zo is de elektriciteit dat naar het voertuig loopt al direct de ‘snelle’ DC-elektriciteit.

De DC120-snelladers die wij inzetten hebben over het algemeen een laadsnelheid van 120 kw per uur (ook weer afhankelijk van de aangekoppelde auto). Er zijn nog krachtiger snelladers, maar in de praktijk blijkt vaak dat het laden daar niet per sé sneller van zal gaan.

Semi-snelladers bieden ook mogelijkheden

Een derde uitvoering is de semi-snellader. Een semi-snellader met bijvoorbeeld een DC-uitvoering en 30kW/h (vandaar de naam DC30-lader), is snel genoeg om je auto binnen een uur of twee flink bij te laden. Dit zou handig kunnen zijn voor locaties waarbij je maar een paar uur op bezoek bent, te denken aan bezoekers voor kantoren, bij het winkelen of uiteten gaan. Dit soort type laders zijn vooral interessant als je dus niet in je auto wil wachten, maar wel binnen een uur terug de auto in moet/wil.

 

Per locatie de juiste laadpaal

Het is dus belangrijk om per locatie te kijken wie er zal laden en hoe lang men verwacht daar te staan. Op basis daarvan kan de juiste soort laadstation geplaatst worden. Zo zullen wij voor specifieke projecten en locaties AC-laadpalen inzetten en op andere plekken kijken we naar de mogelijkheid om semi-snelladen voor bezoekende chauffeurs. In de regel geldt echter wel dat wij ons inzetten voor een (snel)laadnetwerk voor de zakelijke gebruiker met groot en klein vervoer.

Ook bijdragen of een vraagstuk?
Om een goed netwerk neer te zetten, is Leap24 altijd op zoek naar locaties waar snellaadstations gebouwd kunnen worden. Heb jij een stuk grond te koop of weet jij waar wij aan de slag kunnen? Neem dan contact met ons op!