Belangrijke sprong voor LEAP24 in provincie Groningen

LEAP24 wint rechtszaak tegen netbeheerder Enexis

Amersfoort, 8 februari 2024

In een kort geding heeft de rechtbank in Oost-Brabant Enexis veroordeeld om binnen zes weken op drie locaties in de provincie Groningen te starten met de realisatie van grootverbruik aansluitingen.

Binnen vier weken daarna moeten de aansluitingen worden opgeleverd. Bij het niet naleven van deze uitspraak dient Enexis een dwangsom van € 5.000,- per locatie per dag te betalen, met een maximum van € 250.000,- per locatie. De uitspraak is belangrijke steun in de rug voor de energietransitie die gebaat is bij optimale benutting van de beschikbare netcapaciteit.

LEAP24 is verheugd over deze beslissing, omdat de betreffende locaties een cruciale bijdrage leveren aan de realisatie van een zero-emissiezone in Groningen-stad vanaf 2025. Voor deze locaties is er transportcapaciteit overeengekomen en beschikbaar, er is dus geen sprake van netcongestie voor deze aansluitingen. Groningen-stad is 1 van de 29 ZES steden in Nederland die vanaf 2025 een zero emissie zone voor bestel- en vrachtauto’s gaan invoeren.

LEAP24 heeft deze zaak aangespannen omdat Enexis herhaaldelijk de oorspronkelijke leverdata voor netaansluitingen uitstelde, waardoor redelijke termijnen niet werden nageleefd. In de rechtszaak eiste LEAP24 dat Enexis binnen specifieke termijnen de drie locaties zou aansluiten op het elektriciteitsnetwerk. LEAP24 stelt dat Enexis onredelijk lange doorlooptijden hanteert, in strijd met de Elektriciteitswet. Enexis betwistte dit en verwees naar Europese richtlijnen die de nationale wetgeving overstijgen . De rechter oordeelde echter dat LEAP24 een spoedeisend belang heeft en heeft geen enkel argument van Enexis overgenomen. Leap24 werd in deze zaak bijgestaan door Mr. Pels Rijcken van Poelman van den Broek Advocaten.

Ferry Bosgra, medeoprichter en COO van LEAP24, reageerde op de uitspraak: “Door deze uitspraak wordt er meer mogelijk dan door de netbeheerder wordt voorgesteld. LEAP24 ziet de realisatie van zero-emissie stadsdistributie als haar belangrijkste missie. Deze kan alleen slagen met voldoende netaansluitingen. LEAP24 is daarom erg verheugd dat de rechter deze uitspraak heeft gedaan en ziet het ook als een extra stimulans om door te blijven bouwen aan een netwerk van snellaadstations voor zero-emissie stadslogistiek.”

De rechter benadrukte dat alleen de ACM regels mag maken over hoe snel netbeheerders mensen aansluiten op het elektriciteitsnet. De termijn van 18 weken in de Elektriciteitswet is door de regering opgesteld, niet door de ACM. Maar zelfs als die termijn niet geldt, moet Enexis nog steeds klanten binnen een redelijke tijd aansluiten op het net.

Over LEAP24

LEAP24 bouwt een netwerk van snellaadstations in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Deze locaties zijn ingericht om bedrijven te helpen hun mobiliteit en logistiek met elektrische voertuigen uit te voeren. LEAP24 is in 2021 opgericht en is momenteel bezig met de realisatie van nieuwe snellaadstations op meer dan 50 locaties, waarvan er 22 geopend en in gebruik zijn. De locaties van LEAP24 zijn vooral gericht op het ondersteunen van de mobiliteit en logistiek in en rondom de grote steden vanwege de opkomst van zero-emissiezones en milieuzones.

Contactpersoon voor de media

Frank Siemerink
Sales en Marketing manager
frank.siemerink@leap24.eu
+31610708220
Leap24.eu